Langa Biserica Evanghelica din Sibiu salasluieste Turnul Scarilor. Din anul 2002, aceasta cladire a capatat numele de Casa Calfelor, gazduind calfe calatoare din Germania, Elvetia sau Franta.
Orasul Sibiu se numara printre cele 4 orase ale lumii care sunt locuite temporar de calfe: RĂ¼gen, Neustadt pe Wein-strasse si Leipzig.
Traditia calfelor sau a mestesugarilor calatori consta intr-o calatorie initiatica, de specializare a unui mestesug, pe o durata de 3 ani si o zi. Calfele isi parasesc locul de bastina si pleaca sa traiasca altfel, sa se autocunoasca si sa se perfectioneze intr-o meserie. Pe parcursul calatoriei ei nu au voie sa se apropie de casa la o distanta mai mica de 50 de km.
Regulile sunt destul de stricte, asa ca veti recunoaste foarte usor calfele daca pasiti in Sibiu. Ei trebuie sa poarte mereu costumul traditional: camasa alba cu guler scrobit tare, pantaloni evazati din catifea raiata, vesta si jacheta cu nasturi de sidef, colorati in functie de mestesugul fiecaruia, cilindru, melon sau palarie neagra, de piele sau de fetru, cu borul mare si pantofi negri.
Pantalonii au doua buzunare, unul in care poarta un metru de lemn, iar altul in care pastreaza o moneda sau o bancnota, singura cu care au voie sa plece de acasa si care trebuie adusa inapoi. Palaria se da jos doar la masa sau cand sunt intr-o camera, impreuna cu alte calfe.
Calfele nu au voie sa poposeasca mai mult de 3 luni intr-un loc.
In fata Casei Calfelor a fost asezata o bucata de lemn, unde conform traditiei, fiecare calfa lasa o amintire, la plecare, o moneda, un capac de bere sau pur si simplu un cui de metal. Se spune ca daca nu respecta traditia ei vor fi insotiti de ghinioane pe parcursul calatoriei.
Casa Calfelor din Sibiu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Calfelor din Sibiu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sibiu
Coordonate GPS: 45.844108,24.155731
Turnul Sfatului este, poate, cel mai cunoscut simbol al Sibiului, recomandat de toti locuitorii urbei.
Acesta se inalta intre Piata Mare si Piata Mica, salasluind in inima Sibiului inca din secolul a
Amplu edificiu gotic, Biserica Evanghelica din Sibiu este situata in Piata Huet si este una dintre cele mai frumoase cladiri in acest stil din Transilvania.
Se afla pe un loc fruntas in lista obiecti
Rezervatia Naturala Iezerele Cindrelului este o rezervatie mixta prezentand valori geologico-peisagistice, floristice si faunistice unitare avand o suprafata totala de 609,6 ha.
Rezervatia cuprinde
Printre primele biserici ortodoxe din Sibiu se numara si Biserica din groapa "Buna Vestire". Situata in cartierul Iosefin, pe strada Justitiei nr. 5 din Sibiu, biserica a fost construita intr
Casa Carol si Michael Brukenthal din Sibiu a trecut de-a lungul secolelor prin mai multe faze de constructie.
Cladirea a fost transformata de familia Brukenthal, pastrand planul inchis, cu o curte in
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.