Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite in acest stil de pe teritoriul Romaniei.
La fel ca si Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor, palatul a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Cele trei obiective formeaza impreuna cel mai important complex baroc din Romania, precum si unul din cele mai reprezentative ale Europei.
Pe fatada principala se detaseaza rezalitul central, decorat simetric cu pilastri terminati in capiteluri ionice, ghirlande si falduri, toate acestea punand in valoare, cu o distinctie unica, portile de acces spre interior si ferestrele de la etajul I, rezalit terminat in partea superioara intr-un fronton triunghiular.
Interioarele palatului impresioneaza prin rigoarea organizarii spatiale si sobrietatea decorativa, caracteristici ce se regasesc prezente in holul central si la nivelul etajului de referinta din configuratia cladirii, spre care se accede printr-o scara monumentala.
Aici se afla Sala festiva, impozanta prin volumetrie si prin decorurile pictate datorate lui Francisc Storno (1879), de inspiratie renascentista si Capela Palatului, unde se pastreaza picturi semnate de plasticianul de origine bavareza, Johann Nepomouk Schöph.
Acesta, pe tavanul capelei, reconstituie printr-un desen expresiv si un colorit bine temperat bolta cereasca, iar in panza de deasupra altarului reda tema sfantului Carol Boromaeus rugandu-se in timpul epidemiei de ciuma, ambele picturi innobiland incaparea respectiva.
In ceea ce priveste restul camerelor de la etajul I, acestea se individualizeaza prin solutii decorative si de ambientare interioara in maniera barocului austriac: pilastri terminati in capiteluri corintice, stucaturi de o diversitate a formelor ornamentale remarcabila, sobe de faianta glazurata ce se disting prin proportii si rezolvari estetice aparte, semineuri placate cu marmura colorata.
Palatul Baroc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Oradea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.069379,21.931272
Bazilica romano-catolica este cel mai mare monument baroc din tara, fiind construita intre 1752 si 1780. Proiectul a fost intocmit in anul 1750 de renumitul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant, d
Situate in partea de est a judetului Bihor, in Muntii Apuseni, Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Cetat
Gradina Zoologica din Oradea a fost infiintata in anul 1960, an in care au fost aduse aici primele animale, insa pentru publicul larg ea a fost deschisa abia in 1962.
Se intinde pe o suprafata de 3,2
Adresa: Piata Regele Ferdinand nr. 6, Oradea, 410040
Telefon: 0359-805000, 0359-800533, 0259-453771
www.szigligeti.ro
szigligetiszervezok@yahoo.com
Strandul Municipal Oradea este situat pe malul stang al Crisului Repede, intre Hotelul Continental si Baza de agrement Dinamo, pe o suprafata de cca. 4 ha.
Are o baza de agrement compusa din 5 bazin
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.