Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Domnita Balasa din Bucuresti este o constructie in stil neoromantic si neobizantin de mari dimensiuni, prezentand un plan in forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului.
Prima biserica a fost ctitorita intre 1743-1744 de Domnita Balasa si sotul ei marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Ctitoria a fost folosita apoi ca paraclis, in 1750 Domnita Balasa zidind un al doilea lacas, cu hramul Inaltarea Domnului.
Dupa cutremurul din 1838, acest lacas este daramat si se construieste o a treia biserica (intre 1838-1842), in stil neo-gotic, cu acelasi hram, ctitorita de Safta Brancoveanu, fiica lui Th. Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brancoveanu, fondatoarea Spitalului Brancovenesc. Cladita insa pe un teren expus inundatiilor, aceasta biserica s-a degradat repede, incat numai dupa 40 de ani a trebuit sa fie demolata.
In perioada 1881-1885, in timpul domniei Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a fost zidita pe aceste locuri actuala biserica \"Domnita Balasa\", a patra.
Pictura interioara, in ulei, realizata intr-un stil neorenascentist, este opera a doi pictori vienezi Kott si Rihofsky.
Pe peretele vestic sunt infatisati Banul Manolache, Zoe Brancoveanu, Constantin Brancoveanu cu chivotul bisericii in mana, Domnita Balasa si mama acesteia, Marica Brancoveanu - ctitorii si familia acestora. Portretele noilor ctitori sunt pictate de Grigore Stoenescu.
Biserica Domnita Balasa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Domnita Balasa
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.428248,26.100242
Hanul lui Manuc este o cladire istorica din capitala, construita intre anii 1804 – 1808 de un armean bogat, Manuc Bei (Manuc Marzian), nascut in 1769, caruia ii poarta si numele. Este un obiectiv tu
Monumentul Kilometrul 0 este situat in centrul Bucurestiului, in fata Bisericii Sf. Gheorghe-Nou. A fost conceput de arhitectii Horia Creanga si Stefan Niculescu si materializat de sculptorul Constant
Construit in 1910 Observatorul Astronomic isi are sediul intr-o cladire special proiectata care apartinea la vremea aceea celui care i-a dat numele: Amiralul Vasile Urseanu.
Muzeul propriu zis a lua
Bustul lui Constantin Brancusi este situat in Parcul Constantin Brancusi din Piata Dorobanti, fiind dezvelit in data de 25 aprilie 2001. Autoarea monumentului este Milita Petrascu (discipola maestrulu
Muzeul de Arta Veche Apuseana Ing. Dumitru Furnica-Minovici a fost ridicat intre anii 1939-1942 de mesteri straini (austrieci, nemti, italieni) si este rodul a peste 400 de schite facute de fondator s
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.